TOEFL iBT NYELVVIZSGA? ÍGY CSINÁLD MEG!

Ha külföldi egyetemen szeretnél tanulni és elvárás a TOEFL (általában elfogadnak IELTS és CAE vizsgát is), akkor íme pár tanács, hogyan készülj, mire számíts: 

  • Ami minden nyelvvizsgára igaz, itt még inkább fontos: szerezz be korábbi TOEFL iBT vizsga „papírokat” (úgy értem, nyomtatott formátumot, mert a vizsga maga online zajlik, papírozás nincs, legalábbis Magyarországon csak internetes formátum van), és kifejezetten azokat a feladatokat gyakorold. Ha jó eredményt akarsz, akkor pontosan kell értened az apróbb összefüggéseket is, mind a szövegekben, mind a hanganyagokban is, és olyan részfeladatai is vannak, amiket más nyelvvizsgáknál nem találsz.
  • Tanulj meg jegyzetelni! A legtöbb vizsgakérdéshez kelleni fognak a jegyzeteid, ezek alapján kell majd a listening, speaking, sőt, a writing résznél is helytállnod.
  • Ez egy online nyelvvizsga, azaz a monitoron kell klikkelgetned, és van olyan rész, ahol vissza tudsz görgetni, javítani (reading), de olyan is, ahol nem (listening). Mit tegyél? A Youtube- on találsz minta vizsgákat, ismerkedj velük. Ahol mindent megtalálsz az a TOEFL TV csatornája, bemutató anyagokkal, tanácsokkal, tippekkel.
  • Az olvasott szöveg értése (reading) részhez a szókincsed bővítéséhez olvass pl. BBC Science, Earth, Economy, etc. témákban, mindenevőként! Az űrkutatástól kezdve a génsebészetig minden előfordulhat.  Így néz ki: https://www.youtube.com/watch?v=H776zozrb_A
  • A hallás utáni értés részben mindent CSAK EGYSZER hallgathatsz meg, ÉS NINCS IDŐ ARRA, HOGY ELOLVASD ELŐRE A FELADATOT! Egyetemi előadások részleteit fogod hallani, illetve dialógusokat, mind egy - egy speciális témában: filozófia, biológia, kémia, környezetvédelem, satöbbi. Mit tegyél? Megint csak Youtube: rengeteg egyetemi előadást találsz, hallgass minden témában egyet- egyet, és itt is  jegyzetelj, tanulj. Ezek mellett a TED Talk-okat is érdemes nézni, és főleg azokat a témákat gyakorold, amelyek nagyobb kihívások a számodra: ha pl. a kémia neked nehezebb, és könnyebben elkalandozol, hallgass abból többet, mert a vizsgán nem engedheted meg, hogy elveszítsd a fonalat, nincs második hallgatás, és amint a következő kérdéshez léptél, nem tudsz már visszamenni. Mi segít? Meg kell ismerned az egyes témák szókincsét, szakszavait, és ugyanúgy a jegyzetelést! Minél többet és minél pontosabban jegyzetelsz, míg megy a szöveg, annál könnyebb lesz a kérdéseket megválaszolni. Így néz ki: https://www.youtube.com/watch?v=om9RQ9Y58sQ
  • A szóbeli rész: összetett feladataid lesznek. Az első két kérdés könnyedebb, egyéni véleményeddel, élményeiddel kapcsolatos. A többiben hallani fogsz dialógus, vagy előadás részleteket és kapsz olvasnivaló szövegrészeket. Vagy a kettő alapján kell egy kérdést megválaszolnod, használva a hallottakat és olvasottakat, vagy csak egy hallott dialógus, ill. előadáshoz kapcsolódóan. Figyelned kell tehát a szövegekre és arra a kérdésre, amit a vizsgáztató feltesz. Nem fogod látni előre a kérdést. Jól nézd meg, mi a pontos feladat és csak arról beszélj. Ha elakadsz, mert nem jut eszedbe egy szó, kezdd újra a mondatod, írd körbe, de ne vesztegess időt. Hogyan gyakorold? Ehhez mindenképp javaslom, hogy keress tanárt, coach-ot, nyelvvizsga partnert, valakit, aki tud neked visszajelzést adni, és természetesen azt is nézi, választékos-e a kifejezésmódod. Sokat segíthet, ha társalgási klubokba jársz, különféle akcentusokkal ismerkedsz.
  • Az írásbelinek van egy ún, integrated és egy independent writing task-ja. Szöveg és hanganyag összehasonlítása a feladat az elsőben (integrated), egy ezekhez kapcsolódó kérdése kell válasz adnod. Hogyan csináld?  Figyelj arra, hogy a hallott szövegben szereplő egyes pontokat írd le, itt is fontos, hogy jól tudj jegyzetelni. A második feladat az esszé, amiben a véleményed fejtheted ki egy adott állításra vonatkozóan. Itt sem árt, ha van tanárod, mentorod, coachod, de mindenképp nézd meg, mi az elvárás!  Így néz ki: https://www.youtube.com/watch?v=-hKJTJv4bjY . Sikeres esszé mintákat találsz a felkészítő könyvekben is, de íme, a TOELF TV mintája: https://www.youtube.com/watch?v=zx3AXbGWNbA .

Ha kérdésed van, írj bátran, és ha már most nekilátnál a készülésnek, itt válassz nyelvvizsga felkészítő csomagot: http://mivanveled.hu/hu/nyelvvizsga-start-/